A zsírozás kártyajáték

 

A zsírozás szabályai

A zsírozás (zsír) kártyajátékot lehet ketten, hárman vagy négyen játszani.

Ha ketten vagy hárman vagytok, akkor egyedül van minden játékos. Ha négyen vagytok, úgy az egymással szemben ülők párban vannak és az elvitt lapokat a párok a játszma végén összesítik. A zsírozás egyszerűbben zsír (ász és tízes lapok) adumentes játék, nincs kiemelt színű lap, hármas játékban kettő nyolcas (VIII) lapot ki kell venni a pakliból.

 

A játék célja az, hogy minél több ászt és tízes (X) , azaz zsír lapot kell gyűjteni. Amennyiben döntetlen (4-4), úgy az utolsó ütés elvitele dönti el ki nyert, ha nincs benne tízes vagy ász, akkor is.

 

A hetes (VII) lapoknak kiemelt szerepe van, ezek az “aduk”, a hetes lapok mindent ütnek.

 

A zsírozás játék menete

A lapok alapos megkeverése az osztó minden játékosnak jobb kéz felé haladva ad 4-4 lapot.

Az első, aki a lapot kapta hív először. A maradék lapok az asztalra kerülnek lefordítva, innen kell húzni (lásd húzható talon), hogy mindig 4 kártya legyen kézben a pakli elfogyásáig.

A hasonló rangú számos vagy figurás lappal lehet elütni a hívást. Például IX -est IX-essel, alsót alsóval, stb., valamint hetessel (VII) bármit.

 

A hívott lapot nem kötelező elütni! Ha úgy gondolod, hogy inkább megtartod az értékes lapo(ka)t megteheted.

Amennyiben több egyenlő rangú kártyánk van, úgy lehet folytatni az ütést, akár hetessel is. Aki az utolsó ilyet vagy hetest teszi le, ő viheti el.

 

Az ennél valamivel összetettebb játékokat itt találod, a rablóultinak pedig külön honlapot hoztam létre.

A zsírozás játékban a VII-es lapok mindent ütnek, ezek az "adu" lapok.

VII-es lapok