A makaó kártyajáték

Általános szabályok

A makaó nem adus játék, tehát nincs kiemelt színű lap a parti során. De vannak más kiemelt lapok, ezekről lentebb olvashatsz. Balkézre tartással játszunk, tehát az osztó a bal keze felől ülő játékosnak ad először lapokat. Játékosok száma lehet: 2-5 fő.

A játék célja, hogy elfogyjon kezünkből a lap, akinek ez korábban sikerül, ő nyert.

Az osztó tehát a tőle balra ülőnek ad először 5 lapot, majd a többieknek is 5-5 lapot oszt. Majd a utána a legfölső lapot az asztalra teszi jól láthatóan, a pakli maradék lapjait lefordítva, húzható talonként az asztalra helyezi. A lapra, amit az osztó az asztalra tett dobja az első játékos tesz lapot, ha tud. Ezután a második balra haladva, és így tovább. Ha egy játékos nem tud tenni lapot, akkor húznia kell az asztalon levő darab pakliból egy lapot.

Ha nem akar tenni, ez is egy lehetőség, nem muszáj letenni a lapot, ha tudna is. Ekkor  viszont húznia kell egyet a talonból.

Amikor egy játékos az utolsó előtti lapját is leteszi a kupacra, úgy Makaót kell mondania , mintegy értesítve a játékostársait, arra, hogy már csupán egy lap maradt a kezében. Ha ez elmulasztaná, úgy 3-5 büntetőlapot húz a talonból, megállapodás szerint.

Amikor pedig az utolsó lapot dobja, akkor a Kakaó szót kell mondania, mulasztás estén ugyancsak öt lap húzása a büntetés. Ha elfogy a húzható lap az asztalról, akkor a lerakott lapokat a legfölső lap kivételével, össze kell keverni és lefordítva visszatenni az asztalra, ezután erről kell húzni a fölső lapot vagy fölső lapokat talonból.

Mindig a legfölül levő kártyára kell tenni lapot.

Vagy olyan színűt vagy olyan értékűt.

 

A kiemelt lapok a következők:

Ha ász lapot dobsz, akkor a következő játékos kimarad, illetve ászt ő is tehet, úgy viszont az utána következő marad ki.

 

Ha hetes (VII) lapot teszel, úgy a következő játékosnak fel kell vennie a talonból 2 büntető lapot, kivéve, ha van hetese és rá is teszi, nem kötelező. Ha viszont rátette a hetes lapot, akkor a következő játékosnak már 4 lapot kell felvennie. Ha ő is hetest dob akkor a következőnek 6-ot, végül, ha ő is azt dob, úgy a következőnek 8-at.

 

Ha felső lapot dobsz, akkor azzal valamely színű lapot kell kérned az utánad következőtől. Ha nem tud olyat tenni, akkor vagy húz egy lapot a talonból vagy pedig egy másik felső lappal kér más színt, esetleg ugyanolyat. Ha nem tesz lapot és húz a talonból, akkor az utána következőnek kell  olyan színű lapot vagy felsőt tennie. Ha már egy játékos tett a lapot a kérésnek megfelelően, akkor folytatódhat a játék a lerakott utolsó lap színével vagy rangjával.

 

Az alsó lapokkal (az ország némely részén pedig kilencessel) pedig számozott (X, IX, VIII, VII) lapot vagy figurás (ász, király, felső, alsó) lapot kérsz. A szabály ugyanaz, mint mikor színt kérsz, tehát, ha a következő játékos nem tud vagy nem akar tenni kért rangú lapot, akkor a talonból húz egyet, majd a következőre vonatkozik ugyanez. Másik alsó lappal lehet más rangú lapot kérni vagy akár ugyanazt, akár alsót is.