Snapszer, snapszli, Hatvanhat, 66

A snapszer más nevén 66, esetleg snapszli. Igencsak népszerű kártyajáték, lehet ketten, hárman és négyen játszani.  Adus játék, tehát van kiemelt szín, amely lapjai erősebbek a többi színű lapnál. Az pakli alapos megkeverése után az osztó mindegyik játékosnak 5-5 lapot oszt. A maradék pakliból a következő lapot pedig jól láthatóan az asztalra teszi, ez lesz az adu, ez határozza meg a partiban az adu színét. A többi lapot erre az egy lapra lefordítva ráteszi húzható talonként.

Általános szabályok

A játék során, ha nálad van az adu színből az alsó lap, úgy a húzható talon alatt levő adu lapot kicserélheted ezzel a  lapoddal, ha legalább három lap van még a talonból rajta ezen a lapon, tehát összesen legalább négy húzható lap van az asztalon.

Ha például zöld az adu színe, és nálad van a zöld alsó lap, akkor a talon alatt levő adu lappal kicserélheted ezt a lapod, ha legalább még 3 lap van a talonból.

A játék célja, hogy egy partin belül az elütött lapjaid értéke elérje vagy túlhaladja a 66 pontot.

 

A lapok értékei, mindegy, hogy adu (tromf) vagy más szín:

  • ász – 11 pont
  • X, azaz tízes 10 pont
  • király – 4 pont
  • felső – 3 pont
  • alsó – 2 pont
  • IX, VIII, VII – 0 vagy 1 pont a játékosok megállapodása szerint – mi úgy játszunk, hogy 1 pontot érnek

A snapszer bemondások,  jelentések

A 66 értékű lap  ütésének elérése sikerülhet kizárólag elvitt lapok értékeivel, de sikerülhet 20 vagy 40 jelentés segítségével is.

Negyven: az adu színű király, felső lap-pár.

Húsz: a nem adu színű király, felső lapok.

Ezek a jelentések 40-et, esetleg 20-at jelentenek, amely segíti a cél 66 pont elérését. A jelentést akkor mondhatod be, ha te hívsz és az egyik lapot ki kell hívnod, miután megmutattad a lappárt a ellenfeleidnek.  

 

Az így bemondott 40 vagy 20 hozzáadandó az elvitt lapok értékéhez, amíg nincs elvitt, ütött lap, addig nem számolható. 

A lapok erősorrendje

Legerősebb lap az ász, utána a tízes (X) , király, felső, alsó, IX , VIII, VII. Az adu ász mindent visz, a többi ász a legkisebb adu színű lap után következik. Hogy melyik a  legkisebb adu színű lap, attól függ, hogy mennyien játszotok, mennyi lappal folyik a játék.

Überkényszer nincs, tehát nem kötelező az előtted letett lapnál erősebbet tenned.

A snapszer bemondásai

A játéknak csupán kettő bemondása van: durchmars és betli. A bemondásokat a parti kezdetekor kell bemondani.

A durchmars jelentése az, hogy úgy éri el az elvitt lapjaid értéke a legalább 66 -ot, hogy az ellenfele(i)dnek egyáltalán nincs ütése.

A betli pedig azt, hogy nem lesz ütésed a játék alatt. A durchmars-ot bármennyi játékos esetén lehet mondani, betlit pedig, ha négyen vagytok. Ezzel együtt betlit igencsak ritkán láttam eddig játszani snapszliba, tehát nem szokás.

 

A snapszer bemondásai, családi játék közben nem vagy alig használatosak.

A játék pontozása

Bemondott durchmars értéke 6 pont,

Bemondott betli 5 pont,

Csendes durchmars 3 pont

Maccs értéke 2 pont,

Nyert parti értéke 1 pont

Bukott durchmarsnál 6 pontot kap az ellenfél, bukott betlinél pedig 5-5 -őt az ellenfelek. A betli bemondást általában nem játszuk.

Nyert parti

Sima nyert parti azt jelenti, hogy azok a lapok, amelyeket elütöttél értéke legalább 66,  ezért egy pontot kapsz.

Maccs

Kettő pontot kapsz, kaptok, ha az ellenfelek ütéseinek értéke nem éri el a 33-at.

Csendes snapszer / durchmars

Három pontot érdemelsz, ha az ellenfele(i)dnek egyáltalán nem volt ütése, ütésük, tehát 0 értékű ütést “sikerült” nekik összehozni.

Takarás a snapszer játékban

Ha úgy érzed annyira erős lap van a kezedben, hogy azzal már meg tudod nyerni a partit, akkor takarhatsz. A takarás azt jelenti, hogy a talon alatt levő adu lapot a talon tetejére teszed, és már nem húzhattok lapot onnan. Ettől a pillanattól a hívott lappal megegyező színűt kell tenni, ha van olyanod, ha nincs, úgy adu lapot kötelező, ha esetleg adu sincs, úgy bármely lapot dobhatod, pontosan úgy, mint amikor elfogy a talon. Ha takarsz és nem éred el a 66 pontot lapjaiddal, akkor az ellenfélnek 3 pont jár. Ha sikerül elérni takarás után a 66-ot, akkor a játékostársad előzőleg elütött lapjainak értéke határozza meg a szerzett pontjaid számát, a játék pontozása részben leírtak szerint.

A játék menete

Snapszer ketten

A játékot a hetes, nyolcas és kilences lapok nélküli paklival kell játszani – azaz 24 lappal.

Ez a 12 kis lap a nyert partik, szerzett pontok számolására alkalmasak. Egy játszma addig tart, amíg valamelyik játékos eléri, hogy legalább 7 db nála legyen ezekből, tehát 7 pontot szerez.

Ha ketten játszotok, akkor a lapkeverés, az 5-5 lap kiosztása után a nem osztó játékos hívja az első lapot.  Erre bármit tehet az osztó, de elütni kizárólag ugyanolyan színű erősebb lappal vagy aduval lehet.

Amíg van lap a talonban, addig nem kötelező színre ugyanolyat vagy színhiány esetén adu lapot tenni, bármelyiket dobhatod.

A kézben levő lapokat a húzható, adu lapra helyezett talonból fel kell húzni, hogy 5  legyen a kézben.  Az elvitt lapokat számolni kell a 66 pont elérése miatt. A húzható talon alatt levő  adu definiáló lapot cserélheted az adu alsóra – nem kötelező! – ha te fogsz hívni, csak akkor. Általában érdemes az alsót cserélni. 

Ha egyikőtök sem éri el a 66-ot amíg van a húzható talonból, és kézben van az összes még játékban levő lap, onnantól a hívott lappal megegyező színűt kell tenni, ha van olyanod, ha nincs, úgy adu lapot kötelező, ha esetleg adu sincs, úgy bármely lapot dobhatod. 

 

Snapszer hárman #1 verzió

Hasonlóan a kétszemélyes játékhoz. Három játékos esetén a négy darab kilences  (IX) lapot vissza kell tenni a pakliba.

A játékban mindig az osztótól jobbra helyet foglaló kártyapartner hívja az első lapot. Aki ezt elüti, utána ő hív.

Ha nem sikerült másnak elütnie, akkor az első játékos hívja következő lapot is. Mindaddig, amíg valaki más megszerzi az ütést.

Ha minden lapot kijátszottatok és nincs a sem a talonban sem pedig a kézben kártya és senkinek nem sikerült a 66 értékű lap elütése, úgy az utolsó ütés dönt. Aki elüti az utolsó lapokat, ő nyer. 

Snapszer hárman #2 verzió

Ez a gyakoribb formája a háromfős hatvanhat játéknak. A pakliból kikerülnek a nyolcasok és a hetesek (VIII, VII). Az osztó minden játékosnak 5-5 lapot oszt.

Az osztó utáni játékos – itt más a játék menete a többi 66 lejátszáshoz képest – pedig mond egy lapot. Ez a lap fogja meghatározni az adu színét.

Továbbiakban pedig az a játékos, aki ezt a lapot húzza a talonból lesz a párja a lapot mondó kártyásnak. Ha például a zöld ászt mondja, akkor zöld lesz az adu színe, és azzal lesz párban, akinél a zöld ász lap van.

Értelemszerűen, ha az adu lapot mondó játékos húzza azt a lapot, amit mondott (esetleg már nála van), úgy a partiban ő van egyedül, a másik kettő pedig ellene, együtt. A párban levő játékosok ütéseinek értéke összeadódik, így kell elérni a 66-ot. A játék során a hívott színű lapot kell dobni, ha nincs úgy adut, ha adu sincs, akkor bármit. Überkényszer persze nincs.

Snapszer négyesben #1

Négy fős játékban viszont a hívott színű lapot kell tenned, persze ha nincs ilyened úgy adu színűt, ha ez sincs, akkor bármelyiket. Négyes játékba jön elő igazán, hogy nincs überkényszer, mint az ultiban (ott viszont igen), nem feltétlenül kell erősebb lapot dobnod az asztalon levőknél.  

Ha négyen játszotok, akkor a 32 lapos magyar kártya minden lapja visszakerül a pakliba. A parti lejátszása a három fős játékhoz hasonlóan jobbra tartással folyik, azaz a tőled jobbra ülőnek adod az első 5 lapot és a következő osztó ő lesz. Az osztó szokás szerint 5-5 lapot ad mindenkinek. A 20 lap kiosztása után a következőt viszont a kétfős játékhoz hasonlóan láthatóan az asztalra teszi –  a lap színe lesz az adu színe erre a partira. Az egymással szemben ülők párt alkotnak az ütéseikkel elvitt lapok összegének kell elérnie a 66-ot.

Snapszer négyesben #2 verzió

A snapszer hárman #2 varációhoz hasonlóan, az osztótól a elsőként lapot kapó játékos mond egy lapot (pl makk ász), és azzal alkot párt akinek a kezében a bemondott  (makk ász) lap van és ez lesz az adu színe is (a példánkban makk). Bármelyik lap mondható persze, akár olyan lap is, ami nála van, ha annyira erős, jó lapokat kapott az osztótól, hogy úgy látja egyedül is tud nyerni a másik 3 játékos ellen. Osztáskor mindenki 8-8 lapot kap kézbe, nincs talon.