A durák kártyajáték - borjúzás (bornyúzás)

A durák (borjú, bornyú) kártyajáték

A durák magyar kártyajátékot én kisgyerekkoromban játszottam a dédmamámmal, nagyszüleimmel és szüleimmel. Mi akkor ezt a játékot borjúzásnak neveztük, nem beszélve a német nyelvet, valahogy mégis kellett hívni. Ennélfogva a gyerekeknek is ajánlom, többek közt azért, mert összehozza a családot. 

Egy online tanuló -általában fizetős- oldalon van olyan tanulmány, ami azt magyarázza, a kártyázás hogyan fejleszti a gyermek memóriáját. Felnőtt korban már a rablóulti a legjobb játék, memória- és kombinációs készség fejlesztésre és a csapatépítésre.

 

 A játék célja

A durák játék célja, hogy elfogyjon a kézből a lap, miután az asztalról elfogyott a húzható talon. Akinek korábban sikerül, ő a nyertes. A játék adus, tehát van kiemelt szín és az ilyen színű lapok erősebbek.

 

A játék menete

A játék előtt, mint szokás alaposan meg kell keverni a 32 lapos magyar paklit. Az is megszokott a magyar kártyajátékoknál, hogy jobb kéz felé halad mind az osztás, mind pedig a játék. Az osztó a játékosoknak, beleértve önmagát is 5-5 lapot oszt. A maradék pakli – húzható talon – fölső lapját láthatóan az asztalra teszi – ez a szín lesz az adu-, a többi lapot pedig lefordítva ráhelyezi. Az első játékos a másodiknak küld egy, három, esetleg öt lapot.

 

A durák szabályai

Lehet küldeni egy bármely lapot, adut és ászt nem érdemes, adu ászt meg főleg! Vagy küldhet három lapot úgy, hogy kettő egyenrangú (két nyolcas, stb.) és még egy kísérő lapot, vagy küldhet öt lapot is, kettő pár egyenrangú és egy kísérő lap variációban.

A kísérő lap is lehet olyan rangú, mint a pár, tehát szabad például 3 darab alsót küldeni.

A következő játékos a kapott lapot, lapokat erősebb saját lapjaival kiütheti, akár mindet, akár pedig egyet, kettőt,…

Amit viszont nem ütött ki, fel kell vennie és nem küldhet addig tovább az ellenfélnek lapot, amíg vesz föl, azaz nem tudta a kapott lapokat mind kiütni.

 

Kiütni erősebb lappal lehet ugyanabból a színből és aduval. Amíg az asztalon van lap az adu lapra helyezett, lefordított talonban, addig annyit húz abból a küldő játékos, hogy 5 lap legyen a kezében.

A lapok erősorrendje, csökkenőben: ász, király, felső, alsó, X, IX, VIII, VII és az adu lapok. A legerősebb  lap az adu ász és a leggyengébb adu lap az adu hetes (VII), amely ugye üti a nem adu lapok közül mindet.

A játék végén az nyer, akinek elfogyott a lapja.

Az ennél valamivel összetettebb játékokat ide kattintva találod, a rablóultinak pedig külön honlapot hoztam létre.

Küldhetsz 1 lapot

Küldhetsz 3 lapot, egy pár + kísérő

durák3lap

Küldhetsz 5 lapot, kettő pár + kísérő

durák5lap

A lapok erősorrendje, csökkenőben: ász, király, felső, alsó, X, IX, VIII, VII.

magyar kártya zöld lapok