A Lórum kártyajáték

A Lórum játékot kisiskolás koromban játszottuk az utcában a fiúkkal, leginkább rossz idő esetén, vagy ősszel, télen vagy ha meguntuk a matchboxozást vagy elfáradtunk a labdázásban.


A játék lényege, célja

A Lórum kártya nem adus játék, nincs kiemelt szín, viszont balratartással játsszuk, mint a magyar kártyával alig, ezen kívül mindössze a fájert, ami azért inkább szerencsejáték, mint ez.

Persze szerencsés osztás ehhez is kell, mint ahogy a kártyában szinte mindig. Szükséges hozzá négy játékos és egy pakli 32 lapos magyar kártya.


A játék célja az, hogy elfogyjon a lapod, egyéni játék, tehát nincsenek párok.

Az osztó személye minden körben változik és bal kéz felé halad, mint ahogyan a lapok lerakása is. Az osztó az alapos kártya keverés után a tőle balra ülőnek először és a többieknek is 8-8 lapot oszt és így neki is nyolc lap marad.A játék menete

Az első játékos, aki az osztó bal oldalán ül teszi az asztalra jól láthatóan, a következő játékos vagy ilyen rangú lapot tesz mellé vagy erre a lapra a sorban következőt.

A kezdő lapot a játék indító játékos határozza meg. A lerakott lapra a következő rangú kerül a sorban, tehát X -re alsó, arra felső, király majd ász, erre pedig a hetes (VII) , így a nyolcas (VIII) és végül a kilences (IX).

A lapok színe fontos, tehát zöld királyra, kizárólag a zöld felsőt lehet tenni. A kezdő lapot az első játékosnak lehetőleg úgy kell letennie, hogy a befejező lapból kevés legyen neki kivétel, ha színsora van.


Egyszerre egy játékos csak egy lapot tehet le, de ha több is van a kezében, amely letehető, úgy szabadon választhat közülük.

Ha nincs olyan lap a kezedben, amit le tudsz tenni  bármelyik színű sorba, úgy kimaradsz.


Ha van olyan lap ami letehető, úgy azt kötelező tenned, nem engedik a szabályok, hogy passzolj!


Ha mégsem teszed le a lapot, úgy hibáztál, “renonsz”-ot követtél el, a partit buktad. Egy parti kör négy osztásból áll, minden játékos egyszer oszt, és egyszer kezd. A negyedik parti végén kell értékelni a megszerzett pontokat, akinek a legtöbb pontja van, ő nyert.

Ha több olyan lapod is van, amit tudnál tenni, szabadon választhatsz közülük, de egyszerre csak egy lapot tehetsz le.


A játék értékelése, számolása


A játékosoknak a kezdéskor pl. mindenkinek 100 pontja van. Akinek korábban elfogy a lap kezéből, ő nyert és annyi plusz pontot kap, amennyi lap a többiek kezében maradt. A másik játékosoktól pedig annyi pontot kell levonni, ahány lap náluk maradt, amikor a nyertesnek elfogyott a lapja. Ez a pontszám ebben az esetben a 100- hoz hozzáadandó, illetve abból le kell vonni, majd a következő körben az addig megszerzett pontokhoz kell hozzáadni, illetve abból levonni.


Kivétel

Egyetlen kivétel van a játék végén a számoláskor, amikor az utolsó lap, amit letesz a győztes, pontosan olyan rangú, mint a kezdő lap. Tehát, ha például alsó a kezdő lap és az utolsó is, amit letesz a győztes, akkor a pontok duplán számítanak. Azaz a nyertes a dupla pontot kapja ebben az esetben pluszban, a többiek pedig mínuszban.


Taktika

A játék során valószínűleg többször előfordul, hogy nem tudsz tenni lapot, nincs olyan lap a kezedben, amelyik a sorba következik. Ilyenkor kimaradsz.

De többször elő fog fordulni az az eset, hogy több lapból választhatsz, hogy melyiket teszed le rajtad áll, tőled függ. Érdemes ilyenkor azt a lapot az asztalra tenni, illetve a sorba illeszteni, amivel egyrészt tovább tudsz haladni a saját kártyáid lepakolásával. Másrészt tudod akadályozni az ellenfeleid abban, hogy ők tudjanak letenni. Hiszen, ha nyersz annyi pontot (vagy annak a dupláját) kapsz, amennyi lap a társaid kezében maradt. Ha pedig nem te nyersz, úgy kevesebb pontot vonnak le tőled.