Filkó avagy erdélyi Filkó játék

A filkó, más néven erdélyi filkó kártyajátékot tizenévesen játszottam mind a nagyobb családi összejöveteken, mind pedig a középiskolás osztálytársakkal barátokkal a kollégiumban tanulás után (helyett) esténként.

 

Szabályok

A játékot lehet négyen vagy hatan játszani, az egymással szemben ülők párokat alkotnak, a párok által elvitt lapok ütések a játék végén összeadódnak. 

 

A játék lényege az, hogy az összesen nyolc ász és X (tízes) lapból legalább hatot be kell gyűjtenie a pároknak. A lapok erősorrendje, ha négyen játszunk a filkók (felsők) után: ász, X,  király, alsó IX, VIII, VII. A játék adus, tehát van kiemelt szín. A hat fős játék esetén a piros VII-es a legerősebb adu, ezután a makk VII-es következik, majd a filkók, ezután pedig a többi adu színű lap.

Kiemeltek továbbá a filkó, azaz a felső lapok, a következő sorrendben: makk felső, zöld felső, piros felső és a tök felső.

Ezek a lapok a legerősebb aduk a partiban, ezek után következik az adu színű ász.  A játék, mint a magyar kártyajátékok nagyrésze jobbratartással folyik, tehát az osztótól balra ülő ellenfél játékos emeli ketté a paklit és az emelt színű lap lesz az adu színe az adott partiban. Ez után az osztó szétosztja lapokat a játékosoknak, hogy mennyit attól függően hányan játszanak. Az osztótól jobbra ülő játékos hív először, majd pedig az, aki elütötte a hívást és így tovább.

 

A játékban színre színt kell tenni, de nem kötelező überelni, tehát az erősebb lappal ütni a hívást vagy az ellenfél, esetleg a párunk lapját.

Ha egy ütést már megszerzett a párunk nem kötelező fölülütni a lapját. Ha nincs a hívott színű lap a kezünkben, úgy adut kell tenni, ha az is elfogyott, akkor bármely lapot lehet.

 

Az a játékospár vagy trió nyer, aki legalább hatot megszerzett az ászokból és tízesekből összesen.

Így változik az osztás is. Ha az osztó csapatának sikerül elütnie legalább hatot az ászokból és a tízesekből összesen, úgy a másik csapat egyik játékosa osztja a következő partit. Ha nem sikerül a hat pontot érő lapot megszerezniük, úgy a osztó párja fogja szétosztani a lapokat a következő partiban. Ez így megy mindaddig, míg az említett legalább hat lapot nem sikerül elütni.

 

Játék négyen

Ha négyen játszotok, akkor ugye kettő pár alakul ki, ilyenkor az osztó miután megkeverte és elemeltette a paklit. Az egymással szemben ülők alkotják a párokat. Majd minden játékosnak 8-8 lapot oszt szét. Az osztótól jobbra ülő kezdi a hívást a szabályok szerint.

 

Játék hatan

Ha hatan játszotok, úgy a szabályokbeli változás a következő: a pakliból kikerül a zöld és a tök hetes (VII) lapok.  A legerősebb adu a piros hetes lesz, ezután jön a makk hetes, majd a filkók a négyfős játékhoz hasonlóan. A hat játékos kettő háromfős csapatot alkot, így az egy csapatban levő három játékosnak kell a legalább hat ászt, illetve tízest (X) megszereznie. Az osztónak annyival lesz könyebb a feladata, hogy fejenkét 5 lapot oszt a többieknek és saját magának. Az adu színét a négyes játékhoz hasonlóan a pakli kettéemelésekor tudjuk meg. Az egy csapatba tartozó játékosok nem ülhetnek közvetlen egymás mellett, közöttük kell lenni egy ellenfélnek.

Ha négyen játszotok a makk filkó a legerősebb lap.

filkó 4esben

Ha hatan játszotok a piros VII-es a legerősebb lap.

filkó hatan