Az ulti kártyajáték, rablóulti

Az ulti, a rablóulti más dimenzió, mint a többi játék a magyar kártyával.

Az egyszerű ulti

Az ultiról ezen a honlapon is szót ejtek, de a többezer órás tapasztalataimat és az ulti szabályait, licitek magyarázatát és a licitek értékét a másik honlapomon, ami kizárólag az ulti játékról szól, magyarázom el. Azon a honlapon tippeket adok hogyan játszd az ulti játékot, akár a licit bemondója, akár az egyik védőjátékos vagy a partiban, ez az ulti stratégia.

A ultit lehet hárman, illetve négyen játszani, négyes játékban az osztó saját magának nem ad lapot. Abban az osztásban nem játszik, csak figyel és tanul, valamint elmélkedik, elrontott – e valamit az előző partiban.

Az ulti játék hasonlóan a magyar kártyával játszható játékok nagyobb részével jobbra-tartással halad. Egyrészt az osztó személye, másrészt a lapok lerakása is így következik. Az ulti kártyajáték licitje (ui. licitálni kell és a legmagasabb értékű licit bemondója fogja megjátszani lapjait) lehet adus és adumentes is a bemondás fajtájától függően. Lehet némely adus bemondást nem adus bemondással (durchmarssal) kombinálni, ebben az esetben a licit teljes mértékben adussá válik.

A játék több részből áll:

1. a lapok szétosztása

2. talonozás, licitálás

3. a parti lejátszása,

4. a parti összegzése, megszerzett pontok számolása.

Lapkeverés után az osztó, a tőle balra ülővel ketté emelteti a paklit, majd a következő három játékosnak 12-10-10 lapot oszt. Az első, azaz a 12 lapot kapó játékos kezdi a licitálást.

A következő játékos elpasszolhatja vagy az előbbi licitnél magasabb értékűt kell tennie. Ezután az őt követő is ugyanígy. A licitet bemondó is felvehet a saját talonját, de neki is magasabb értékű licitet kell tenni, ugyanazokból a lapokból. Miután a licitet megtette, úgy a számára haszontalannak vélt – vagy a többi játékost megtévesztő lapokat, – kettő lapot lefordítva az asztalra leteszi. A licitet bemondó játékos van egyedül, ő a licit játék sikeréért küzd. A másik kettő pedig megpróbálja licitált játékot vagy annak egy részét, ha ez utóbbi egy összetett bemondás, megbuktatni. Ebben a játékban minden más magyar kártyajátékkal ellentétben überkényszer van, tehát az előtted levő lapjait kötelező fölül ütnöd, még ha ez olykor kellemetlen is tud lenni. Színre színt kell tenni, ha nincs úgy adu lapot, ha az sincs úgy bármely másik lapot. Itt a sima, tehát a talonrablás nélküli ultiról írtam. Ezt- tudomásom szerint – senki sem játssza, népszerű viszont a rablóulti játék.

A rablóulti szabályai és bemondásai

A játéknak egy külön honlapot hoztam létre, ami kattintva elérhető.

Ugyanezen a honlapon megtalálhatóak a licitek, bemondások értelmezései, a licitek egymással kombinálhatósága, a bemondások értékeinek táblázata (ulti licit tábla) és kontrázásról is írok külön táblázattal.

Megtalálhatóak az ulti játék részletes szabályai, leírtam az rablóulti játék során előforduló szavak értelmezése, a renonsz avagy a hibázások fajtái, illetve büntetése is felkerült a honlapra. A teljes renonsz avagy hibázási lajtstromot ugyan nem írtam le (szerintem lenne még az vagy 100 óra meló, amilyek sok van…), hanem az Ultiszövetség által meghatározott hiba és hiba megtorlási szabályzatot tartom irányadónak – mégha nem is értek mindenben egyet vele (logikátlan).

Valamint szót ejtek arról is mi mindenre jó még az ulti azon fölül, hogy frissen tartja az elmét.

Ezen az oldalon tippeket adok a játékhoz,  itt.